Ingroeiende nagel

Pedicurepraktijk Bollenstreek
Een nagel waarbij de rand of punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingroeiende teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Men noemt dit stadium: pseudo-incarnatus.
Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. De meest voorkomende oorzaken van ingroeiende nagels zijn:
 
– verkeerde schoenen (te smal of te kort)
– verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes)
– afwijkende vorm van de nagel (bijvoorbeeld een tunnelnagel)
– zweetvoeten
– trauma (klap of stoot door sport enz.)
– afwijkende stand van de voet (platvoet of knikvoet)
 
Een pseudo-ingegroeide nagel kan over het algemeen goed door de pedicure/voetverzorgster behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel drukvrij gelegd. Als de oorzaak een bolle nagel is, dan kan een nagelbeugel worden aangebracht, zodat de vorm wordt gecorrigeerd. Nagelbeugel techniek kan een vervelende chirurgische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is. Als de teen namelijk al ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen. Als er pijn en roodheid ontstaan moet u drie keer per week een voetband nemen met een oplossing van zeezout (drogist of reformwinkel) en dagelijks een druppeltje betadine jodium in de nagelwal laten vallen. Dit voorkomt dat de ontsteking opnieuw de kop opsteekt.
Bij de volgende fase de ingegroeide nagel (ungius incarnatus) dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken.
Men moet zich door een arts laten behandelen.
Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *