Pedicurepraktijk Bollenstreek

Wat zijn normale voeten?

Wat zijn normale voeten?

Wat zijn normale voeten?

Wat zijn  normale voeten? Misschien vraag jij je dit wel eens af. Maar wat is normaal? Als we naar een babyvoet kijken, zoals op de foto hieronder, dan zien we dat we allemaal met natuurlijke voeten worden geboren (behalve een kleine groep met aangeboren afwijkingen). We proberen de voeten, net als veel andere zaken, in hokjes te stoppen.

 

Veel verschillende soorten voeten

Er zijn hol- en platvoeten; Grieks, Egyptische en Germaanse voeten; knikplatvoeten, klompvoeten, diabetische en reumatische voeten, baby-, kinder- en volwassen voeten, spreidvoeten, flexibele voeten, rigide voeten, doorgezakte voeten enz. Kijk maar eens naar de plaatjes.

Wat zijn normale voeten?

Deze aanduidingen zeggen iets over een bepaald kenmerk van een voet. Iedereen die beroepshalve te maken heeft met voeten, kijkt zo naar voeten. Maar een evolutiebioloog kijkt heel anders. Een deel van het wetenschappelijk onderzoek is gericht op de vraag: “wat zijn normale voeten”.

In de meeste onderzoeken naar voetvorm, voetklachten en behandelplannen wordt de Westerse voet onderzocht. Maar is de Westerse vanaf zeer jonge leeftijd geschoeide voet wel de normale voet?

Evolutiebiologen stellen dat in de meeste onderzoeken “vervormde” voeten worden onderzocht, namelijk de Westerse voet. Een voet die nog nooit schoeisel heeft gedragen ziet er anders uit dan een voet die van jongs af aan of een langere tijd geschoeid is geweest.

Links de natuurlijke voet, rechts de geschoeide voet

De voet is het breedste aan de voorzijde bij de tenen die in het verlengde staan van de middenvoetsbeentjes. De geschoeide voet is het breedste bij de bal lijn en de tenen worden naar elkaar toegedrukt. Dit wordt veroorzaakt door de taps toelopende neus van de schoen.

Wat voor voeten heb jij?

Dus eigenlijk kan je concluderen dat normale voeten niet (meer) bestaan. Is dat erg? Nee hoor. De meeste mensen hebben helemaal geen last van hun niet normale voeten. Heb jij wel last van je voeten? Voetentraining helpt! 

De indeling normale voet, platvoet, holvoet enz. zegt bovendien niets over pijn in je voeten. Ook mensen met ‚normale’ voeten kunnen last hebben van hun voeten. Bij het trainen van de spieren in de voet worden bepaalde oefeningen anders uitgevoerd wanneer je een holvoet hebt of een platvoet.

Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *